Електронні відходи: чим вони небезпечні та як зменшити їх кількість?

Електронні відходи: чим вони небезпечні та як зменшити їх кількість?

За останній час було опубліковано чимало наукових робіт, які освітлюють екологічні питання, більшість з яких зосереджені на великій проблемі глобального потепління. З якої точки зору не розглядалися б зміни клімату, науковці сходяться в одному: людина та її діяльність – основна причина екологічних лих. Видобуток нафти та вугілля, застосування невідновлюваних джерел енергії та високий рівень використання природних ресурсів вже сьогодні призводить до глобальних змін у навколишньому середовищі. Окрім цього, існує масштабна проблема пов’язана зі сміттям. Щоденно сміттєзвалища ростуть у розмірах, за рахунок не лише побутових, а й виробничих відходів. Велику загрозу становлять електронні відходи (e-waste) – електронні пристрої та компоненти, утилізовані їх власниками або компаніями-виробниками. В їх складі містяться небезпечні та отруйні речовини, такі як ртуть, свинець та ін. 

Дослідження в 2013 та 2020 роках, проведені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВОЗ), показують що зі збільшенням кількості електронних відходів, зростає число викиднів, передчасних пологів, а також зменшення ваги й довжини тіла. Отруйні речовини, які містять e-waste, при неправильній утилізації, потрапляють в повітря, ґрунт та воду, що призводить у людей до порушень роботи легень, проблем із функціями щитовидної залози та загальному зниженню імунітету.

Що це значить? Чи повинні ми відмовитися від подальшої купівлі електронних пристроїв?

Сучасна людина вже не може відмовитися від пристроїв та гаджетів, які полегшують життя та дозволяють виконувати безліч задач. Саме тому, робота над зменшенням кількості електронних відходів зосереджена на ряді інших заходів, націлених на покращення ситуації. Перш за все, ВОЗ розробляє курси по e-waste, які мають бути доступні по всьому світу, адже найбільша проблема – це низький рівень інформованості населення. Працівники у сферах екології та медицини мають надавати правдиву інформацію щодо електронних відходів, займатися моніторингом ситуації та створювати умови для зменшення негативного впливу на довкілля.

Заходи протидії шкідливого впливу e-waste


  1. Зменшення використання шкідливих речовин у електроніці
  2. Створення станцій прийому електронних відходів
  3. Інформаційна робота з населенням щодо раціонального використання електронних пристроїв та належної утилізації 
  4. Вторинне використання або переробка компонентів та матеріалів.


Що може зробити кожен щоб скоротити кількість електронних відходів?


  • По можливості, ремонтувати, а не купувати нову техніку
  • Обирати довговічні пристрої
  • Купувати уживану техніку
  • Обирати надійні центри переробки відходів

Підписуйтесь на нашу сторінки у Facebook та Instagram щоб бути в курсі останніх новин компанії, а також дізнаватися про новинки електроніки та техніки.