Останні новини на стику технологій та медицини

Останні новини на стику технологій та медицини

1. Група дослідників із США розробила наночастки, здатні до взаємодії з раковими клітинами та зменшення їх росту. Дослідники знайшли спосіб, завдяки якому можна вплинути на швидкість прогресування раку. Причина інтенсивного розповсюдження ракових клітин у тому, що клітини виділяють агресивний фермент, який пошкоджує колаген та призводить до руйнування здорових тканин. У ході дослідження вченим вдалося використати цю властивість і направити її проти ракових клітин. Для цього науковці розробили наночастки, скупчення яких в безпосередній близькості до клітини перешкоджає агресивному ферменту, тим самим знижуючи здатність ракових клітин до розмноження.

Не дивлячись на те, що дослідження знаходиться на ранній стадії, воно може стати великим проривом у лікуванні раку без сильнодіючих ліків, які викликають звикання та втрачають свою ефективність при метастазах. 

2. Новий експеримент вчених з Каліфорнії відкриває можливості для лікування неврологічних захворювань. Дослідження базується на вивченні функцій гіпокампа – частини лімбічної систему мозку, яка відповідає за просторову пам’ять та орієнтацію. Для проведення експерименту, вчені вивчали поведінку щурів у лабіринті віртуальної реальності, заохочуючи їх їстівною винагородою у кінці шляху. Завдяки цьому вони змогли виявити реакції в окремих нейронах, які відповідають за орієнтацію на місцевості. Науковцям вдалось з’ясувати, що нейрони гіпокампу несуть різні види інформації щодо положення тваринки у просторі. По-перше: де вона знаходиться, по-друге: її тіло по відношенню до винагороди і нарешті: наскільки вона просунулася від початку свого шляху. Крім цього, вчені відмітили, що в процесі експерименту, щури все чіткіше пригадували лабіринт. 

Завдяки експерименту вдалося дослідити здатність нейронів кодувати декілька аспектів положення тіла відносно простору, хоча раніше була популярною думка, що в гіпокампі кодується тільки позиція. Ці відкриття доможуть вченим провести подібні дослідження на здорових і хворих людях, та з’ясувати, яка саме функція працює некоректно у людей з неврологічними захворюваннями, такими як Альцгеймер та інші.

3. Науковці з Кембриджу розробили «міні-мозок», який дозволяє дослідити неврологічний розлад, який призводить серйозних захворювань, таких як параліч та недоумство. Справа в тому, що нейродегенеративні захворювання дуже важко вивчати, тому що вони впливають на різні типи клітин у різний час. Користь цього дослідження у тому, що вчені змогли виростити більш функціональний «міні-мозок» з клітинною різноманітністю та взаємодією на основі стовбурових клітин пацієнтів з неврологічними розладами. Такий підхід дозволяє побачити зміни на ранніх стадіях та виявити деградацію в клітинах на різних етапах. Дослідження демонструє, що шкідливі зміни можуть відбуватися з самого народження. Подальший розвиток такого методу вивчення нейродегенеративних розладів доможе виявити вплив лікарських засобів на захворювання, що в свою чергу зможе вберегти хворих від негативного впливу препаратів. 

Підписуйтесь на наші сторінки у Facebook та Instagram щоб бути в курсі останніх новин компанії, а також дізнаватися про новинки електроніки та техніки.