Новий метод декодування мисленнєвого друку

Новий метод декодування мисленнєвого друку

Вчені зі Стенфорду винайшли новий метод для переносу мисленнєвого процесу на екран комп’ютера. Поєднання сили людського мозку та сучасних технологій дозволить людям з нерухомими кінцівками спілкуватися в текстовому форматі, і робити це досить швидко. Нова система мозок-комп’ютер здатна декодувати процес написання букв та слів, який відбувається на мисленнєвому рівні.

Учасник стенфордського дослідження втратив рухливість через травму спинного мозку багато років тому, але завдяки чіпам, які були встановлені в ліву частину його мозку, піддослідний зміг написати текст. Швидкість набору слів цього учасника мало відрізнялася від швидкості написання тексту працездатними людьми.

Як це працює?

Дослідники встановили мініатюрні чіпи із сотнею електродів в мозок учасника експерименту, за допомогою яких з’явилася можливість зчитувати нейронні сигнали з області, яка відповідає за рух верхніх кінцівок. Далі, ці нейронні імпульси переносяться на комп’ютер, де розшифровуються за допомогою штучного інтелекту. 

Це не перший подібний дослід, але він відрізняється тим, що раніше піддослідним необхідно було натискати на уявні клавіші, а зараз учасники експерименту мисленнєво “писали” слова. Новий підхід показав високу ефективність: більш швидке реагування та розпізнавання символів, меншу кількість помилок. Завдяки цьому методу, паралізований учасник, зміг набирати текст зі швидкістю 90 символів на хвилину, із точністю друку майже 95%.


Підписуйтеся на нашу сторінку на Facebook щоб не пропустити наступну новину.